zondag 1 maart 2009

Trends van vroeger


Pop-art:
De naam is Pop-art afgeleid van 'popular art' is ontstaan in het midden van de jaren ’50 van de vorige eeuw. In de jaren ’60 was het hoogtepunt.
Pop-art is een stroming in de moderne kunst en kwam voort uit een bepaalde tijdgeest, namelijk die van de vrijheid, seksuele revolutie en vrouwenemancipatie.
Veel pop-art werken zijn op de eerste plaats decoratief en hebben nauwelijks een diepere boodschap. De thema's van de pop-art zijn ontleend aan stripverhalen, reclame, televisie, kranten en tijdschriften. Pop-art is het in beeld brengen en de verheerlijking van de consumptiemaatschappij met behulp van alledaagse afbeeldingen en voorwerpen.




Gemaakt door: Kelly

Roken:
Tot het begin van de 20ste eeuw waren vooral de sigaar en de pijp populair, later kwam de sigaret toen die ook goedkoper kon worden geproduceerd.
Tot ongeveer 1975 beleefde het roken een opmars in het openbare leven. Rond 1945 was het heel normaal en vriendelijk om een 14-jarige een sigaret aan te bieden. Bioscopen, bussen, trams en treinen waren voorzien van asbakken. Bij de kapper en op feestjes stonden glaasjes met sigaretten op tafel. Programma’s werden gepresenteerd door een rokende presentator of verslaggever. Veel bekende mensen kwamen rokend in de media.
Sinds de ontdekking dat roken longkanker veroorzaakt in 1948, kwam er ook een tegenbeweging op gang. Zo kwamen er in de loop der tijd stapje voor stapje steeds meer regeltjes om het roken te verminderen.


Gemaakt door: Kelly


Jeugdcultuur:
Vroeger was er nog geen sprake van een jeugdcultuur. Pas in de jaren vijftig begint deze cultuur te ontstaan. Het beeld waar iedereen tegenwoordig aan gewend is, is dat jongeren hun eigen leefruimte hebben, een vriendenkring etc. Dat bestond voor de jaren vijftig nog niet. Maar dankzij Elvis Presley en James Dean is dit veranderd. Zij waren onder andere de oorzaak voor de trend van de vetkuif.Hoe zij eruit zagen gold toen als extreem en shockerend, oftewel een perfect middel om je af te zetten tegen je burgerlijke ouders. Hierdoor ontstond vervolgens de jeugdcultuur, jongeren begonnen ook een eigen leven te creëren en konden zo een beetje ontsnappen van de werkelijkheid.


Gemaakt door: Elvira


Vrouwelijkheid:
In de jaren ’60 en ’70 kwam de vrouwenemancipatie op gang. De vrouwen vochten voor hun gelijkheid. Ze kwamen op tegen de regels waar ze zich als vrouw aan moesten houden. Een voorbeeld hiervan is de minirok, buiktruitjes, piercings etc. Ook waren de vrouwen van mening dat ze hetzelfde waren als mannen in kunnen en doen. Dit probeerde ze met alle geweld te bewijzen. Hierdoor provoceerde zij met alles waar ze zich als vrouw aan moesten houden.


Gemaakt door: Elvira


Individualisering:
Individualisering kan omschreven worden als een toenemende waardering voor zaken als zelfontplooiing, zelfstandigheid en emancipatie. Bij individualisering is er sprake van een afnemende waardering voor zaken als traditie en het volgen van de samenleving. Het aantal alleenstaanden neemt toe. Werk krijgt een andere betekenis in het leven van de mens. Werk is niet alleen een bron van inkomen, maar door de individualisering is werk een manier om zichzelf te ontplooien en een manier om identiteit aan te ontlenen.
Met de tomaten gooiende babyboomers, is in 1968 de megatrend individualisering begonnen. Tijdens de jaren tachtig en negentig heeft het hoogtepunt plaatsgevonden.
Het einde van het individualisme is in zicht. Aan deze maatschappelijke trend is een eind gekomen, het is genoeg geweest.



Gemaakt door: Linda


House:
“De jaren negentig werden ingeluid door de eerste feesten waarbij mensen elkaar weer in de ogen durfden te kijken: house!”.
House is snelle muziek en wordt door elektronische instrumenten gedomineerd. Massaal dansen mensen in de jaren negentig op house muziek en house wordt als snel een big business. Er zijn veel mensen die hier een graantje proberen mee te pikken van deze populariteit. De ene na de andere commerciële plaat wordt uitgebracht door de grote platenmaatschappijen. In Nederland ontstaat een reactie op de commerciële house. Nederland komt met een nieuwe vorm van house: de gabber house, ook wel hardcore house genoemd.


Gemaakt door: Linda


Atari:
Sinds de vroege dagen van met muntstukken in werking gestelde machines, is Atari verantwoordelijk voor spelcomputers zoals de Atari 2600 (VCS); een reeks van 8-bit computers (Atari 400 & 800. en de Atari 600XL en 800 XL); deelname aan de revolutie van de 16-bit computer met de Atari ST. De Atari TT en de Atari Falcon ; en de revolutionaire (voor zijn tijd) 64-bits Atari Jaguar; en de ontwikkeling van een draagbare spelcomputer, de Arari Lynx. Opgericht in de Verenigde Staten in 1972 door Nolan Bushnell, kan Atari lof worden toegewezen voor de opmars van de video arcade industrie met Pong. De huisversie van Pong, die met een televisietoestel verbonden werd, was ook één van de eerste spelcomputers.
Bushnell verkocht Atari aan Warner Communications in 1976 voor 28 miljoen dollar. Bushnell verliet het bedrijf in 1978
Deel uitmakende van Warner, bereikte Atari zijn grootste successen, miljoenen Atari 2600 consoles werden verkocht en op het hoogtepunt verdiende het één derde van het jaarlijkse inkomen van Warner en werd het(destijds) het snelst groeiende bedrijf in de geschiedenis van de Verenigde Staten.


Gemaakt door: Tom


Puch:
In Nederland is Puch vooral bekend door de typische bromfietsen, die vooral in de jaren zestig populair waren. Het oorspronkelijke model was de MS 50 die in 1954 in Nederland verscheen en later de naam Baby Puch kreeg vanwege o.a. de kleine benzinetank. Deze brommer was zeer modern voor de tijd met oa. telescoopvering en een motor met geforceerde koeling. Hij kostte 650 gulden en dat was veel geld.


Gemaakt door: Tom

Geen opmerkingen:

Een reactie posten